National Geographic: Travel Photographer of the Year 2017

Tweede prijs in de categorie 'People' - fotograaf: Julius Y.

National Geographic kiest ieder jaar de mooiste reisfoto’s uit in de wedstrijd ‘Travel Photographer of the Year‘. De winnaars van 2017 zijn bekend gemaakt en de onderwerpen variëren van natuurfenomenen tot architectuur en zelfs onze eigen Rembrandt in het Rijksmuseum

De hoofdprijs ging naar Sergio Tapiro Velasco voor zijn foto van een vulkaanuitbarsting in Mexico terwijl tegelijkertijd de bliksem inslaat. De fotograaf heeft de seismologische activiteit van de vulkaan een maand lang bijgehouden om het moment van een uitbarsting niet te missen, maar beschouwt dit wel als zijn ‘once in a lifetime shot‘. Velasco heeft met zijn inzending een reis naar de Galapagos eilanden gewonnen waar hij onder meer een bezoek zal brengen aan het Charles Darwin Research Station. Omdat hij met dit werk ook de eerste prijs in de categorie ‘Nature’ won, kan hij ook nog eens 2.500 dollar op zijn rekening bijschrijven.

De winnaar van de National Geographic Travel Photographer of the Year 2017 – Sergio Tapiro Velasco

In de categorie ‘People’ ging de eerste prijs naar F. Dilek Uyar voor zijn compositie ‘Worship’. Hij maakte de foto in de Turkse stad Konya, terwijl een man een rituele en extatische dans uitvoert. Het verbeeldt de mystieke spirituele reis naar de waarheid en liefde. De tweede plaats in deze categorie is voor Julius Y. die in het Rijksmuseum een groep museumbezoekers fotografeert die naar de Staalmeesters van Rembrandt kijken (zie foto boven). De compositie van de Hollandse meester betrekt echter de toeschouwer in het werk: het lijkt alsof de figuren in het schilderij de groep toeschouwers net zo goed bekijken als andersom.

Eerste prijs in de categorie ‘People’ – Worship van fotograaf F. Dilek Uyar

Eerste prijs in de categorie ‘Cities’ – Het moderne interieur van een stadsbibliotheek in Stuttgart van de Hongaarse fotograaf Norbert Fritz

Meer winnende foto’s bekijken kan op de site van National Geographic.

Op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste museumnieuws? Like onze pagina.