Nationaal Sinterklaas Museum in Hardewijk

Volgent jaar oktober zal er in Hardewijk een pop-museum verschijnen gewijd aan Sinterklaas. Op termijn moet het Nationaal Sinterklaas Museum het gehele jaar open zijn, dat schrijft De Stentor vandaag. Volgens een van de initiatiefnemers Dim van Rhee gaat hiermee “een grote wens van Sinterklaas in vervulling”. 

Marten Foppen, die eerder dit jaar in opspraak raakte bij het Spoorwegmuseum, is de voorzitter van de Stichting Nationaal Sinterklaas Museum. Hij maakte het nieuws gisteren bekend en geeft aan dat het museum wil benadrukken dat het Sinterklaasfeest een feest van verbinding is. In Nederland zijn al meerdere kleine sinterklaasmusea te vinden waarin historische items te zien zijn. Foppen omschrijft deze in De Stentor als ‘uit de hand gelopen hobby’s’ en voegt hieraan toe: “Als ons museum daar op gaat lijken slaan we de plank mis.”

Niet iedereen reageert even enthousiast op het idee. Directeur Oscar de Lange van de Pepernotenfabriek Van Delft vraagt zich af of Sinterklaas ook in de zomer bezoekers trekt. Jan Bark van Museum in de Zevende Hemel in Apeldoorn, die eveneens een Sinterklaascollectie tentoonstelt, sluit zich hierbij aan: “Als ze zich alleen richten op Sinterklaas gaat het nooit lukken.” Meine Boonstra met een Sinterklaasmuseum in Zwolle uit dezelfde twijfels.