Nalatenschap Jan Wolkers naar De Lakenhal en Universiteit Leiden

Het is vandaag 10 jaar geleden dat Jan Wolkers, schrijver en beeldend kunstenaar overleed. De Universiteit Leiden en het Museum De Lakenhal hebben te kennen gegeven graag de nalatenschap van Wolkers aan te willen kopen. Dit zou ook de wens zijn geweest van de kunstenaar en zijn echtgenote. zo blijft zijn artistieke erfenis beschikbaar voor expositie,onderwijs en onderzoek.

Karina Wolkers schenkt een deel van de verzameling: ”Leiden is de stad waar Jan Wolkers als kunstenaar geboren is. Het spreekt vanzelf dat de tekeningen schilderijen, beelden, manuscripten die hij in 65 jaar gemaakt heeft weer terugkeren naar Leiden. Daarmee is de cirkel van zijn kunstenaarsleven voltooid.”

Meta Knol, directeur Museum De Lakenhal: “Er is geen betere eindbestemming voor deze nalatenschap denkbaar dan de stad Leiden, die Wolkers als jongen al inspireerde om nieuwe werelden te verkennen, waar hij als kunstenaar zijn eerste solotentoonstelling had en waaraan hij uiteindelijk voor eeuwig zijn hart zou verpanden. We zijn bijzonder blij dat wij nu de kans krijgen om deze kerncollectie te verwerven.” In 2008 presenteerde Museum De Lakenhal de laatste grote overzichtstentoonstelling van het werk van Wolkers, samengesteld door Rudi Fuchs.

Jan Wolkers, Het grote gele doek, 2006, collectie Museum de Lakenhal, Leiden.

Om de financiering rond te krijgen voor het overige deel van de collectie nemen het museum en de universiteit een jaar de tijd. Het benodigde bedrag wordt niet bekend gemaakt, wel zou de helft al binnen zijn.

De nalatenschap bestaat uit onder meer achttien beeldende werken, brieven, dagboeken, aaantekeningen, typoscripten en drukproeven. Er zijn ook zo’n 80 tekeningen met vroege zelfportretten, dier- en plantenstudies, landschappen, aquarellen en tekeningen in relatie tot beeldhouwwerken. Vandaag promoveert wetenschapper Onno Blom in Leiden op de biografie van Wolkers, deze is deels gebaseerd op deze archieven. Voor de gelegenheid is heeft Blom in Kasteel Oud-Poelgeest in Oegstgeest een expositie samengesteld met het beeldende werk van Wolkers.