Baby in Musée d'Orsay, Parijs.

Een baby mee nemen naar een museum en laten kijken naar de kunstwerken zou goed zijn voor de hersenontwikkeling van het kind. Dit vertelt voormalig museumvoorlichtster Brigitte Timmermans. “We lopen achter in Nederland. In Amerika en Engeland heb je al speciale babytours en ook in België zijn er allerlei initiatieven om met je baby naar het museum te gaan.”

“Door naar verschillende vormen en kleuren te kijken, worden de hersenen van baby’s geprikkeld”, aldus Timmermans. Het museum zou een uitstekende plek zijn om de hersenontwikkeling van je baby te stimuleren. Dat het kijken naar kunst inderdaad van alles activeert in het brein wordt beaamd door neuropsycholoog Eric Scherder: “Je ziet dat hersengebieden die een rol spelen bij opwinding, actief worden als je naar kunst kijkt. Je fantasie wordt geprikkeld.” Het is echter niet wetenschappelijk bewezen dat kunst deze invloed heeft op het babybrein. “Baby’s kunnen vanaf vier maanden vormen en kleuren onderscheiden, maar om dat te stimuleren hoef je niet per se naar een museum. Je kunt het kind bijvoorbeeld ook met speelgoed laten spelen.”

Op haar site Kunstfanaatjes laat Brigitte Timmermans weten dat er meer te halen valt uit een museumbezoek dan alleen het stimuleren van de hersenen. Het draagt ook bij aan de opvoeding van het kind: “Als ze van jongs af aan leren dat een museum een bijzondere plek is, dan gaan ze zich daar ook anders gedragen.” Mochten ouders geïnspireerd zijn geraakt en met de kleinste naar het museum willen, geeft Timmermans ook een aantal tips.

 

DELEN