Zelfportret, Rembrandt van Rijn, ca. 1628, collectie Rijksmuseum

Het Leidse Museum de Lakenhal is momenteel gesloten in verband met een grootscheepse verbouwing maar er wordt niet stil gezeten. De voorbereidingen voor een indrukwekkende Rembrandt tentoonstelling worden al getroffen en deze zal, in samenwerking met het Britse Ashmolean Museum, zal van 3 november 2019 tot 9 februari 2020 plaats vinden.

De overzichtstentoonstelling ‘Jonge Rembrandt’ zal volledig gewijd zijn aan het vroegste werk van Rembrandt. Werken die hij in Leiden heeft gemaakt keren na bijna 400 jaar terug in zijn geboortestad. Tijdens deze eerste jaren van zijn carrière, van 1624-1634, is zijn talent al duidelijk zichtbaar. De ontwikkeling die hij als kunstenaar doormaakt is ook in zijn werken terug te zien, de jonge schilder zoekt dan al naar nieuwe inzichten en mogelijkheden.

Man in oriëntaals kostuum – The noble slav’, Rembrandt van Rijn, ca. 1632. Collectie Metropolitan Museum New York

Museum de Lakenhal krijgt voor deze tentoonstelling bijzondere bruiklenen uit binnen- en buitenland. The Noble Slav (1632) komt uit de collectie van het Metropolitan Museum New York en zal voor het eerst weer in Nederland te zien zijn. Het Rijksmuseum Amsterdam leent het Zelfportret uit 1627 uit en de Lakenhal heeft zelf ook twee werken van Rembrandt in haar collectie: Brillenverkoper (ca. 1624) en Historiestuk met zelfportret van de schilder (1626)

Rembrandtjaar
In 2019 is het 350 jaar geleden dat Rembrandt op 4 oktober 1669 in Amsterdam overleed. Dat is ook voor Leiden, zijn geboorteplaats, aanleiding om het hele jaar aandacht te besteden aan deze bijzondere meester. Deze tentoonstelling ‘Jonge Rembrandt’ vormt het sluitstuk én het hoogtepunt van het landelijke themajaar Rembrandt en de Gouden Eeuw.