Museum Boerhaave in Leiden weer open

Leidse Sphaera uit 1670 / Foto: Museum Boerhaave

Museum Boerhaave is sinds het afgelopen weekend weer open na een grondige renovatie. Het nationale museum voor de geschiedenis van de natuurwetenschappen en de geneeskunde werd heropend onder toeziend ook van cultuurminister Ingrid van Engelshoven. In de nieuwe presentatie wil het museum het publiek meer betrekken bij de collectie en een ontdekkingsreis door de wereld van de wetenschap bieden.

Anatomisch theater / Foto: Museum Boerhaave

De collectie kent talloze pronkstukken, zoals microscopen van Antoni van Leeuwenhoek, de oudste kunstnier, de vulpen van Albert Einstein en de eerste kweekburger. Met behulp van onder meer filmpjes, audiofragmenten en animaties komen deze voorwerpen nog meer tot leven en vertellen ze hun eigen verhaal. Kernwoorden van de nieuwe presentatie zijn nieuwsgierigheid, lef, creativiteit en doorzettingsvermogen. Robbert Dijkgraaf, ambassadeur van het museum: “Je ziet het allemaal met eigen ogen, je krijgt een gevoel voor de geschiedenis, voor de uitdagingen, voor het avontuur, voor de romantiek van grote wetenschappelijke ontdekkingen.”

Anatomische modellen uit 1875 / Foto: Museum Boerhaave

Voorheen hield Museum Boerhaave vast aan een chronologische indelingen, deze heeft plaats gemaakt voor een thematische.
– Gouden Eeuw: nieuwe ideeën over hemel en aarde en over ontdekken.
– Ziekte en Gezondheid: toont innovaties in de gezondheidszorg, van aderlaten tot bloedtransfusies en van amputaties tot complexe transplantaties.
– Machtige verzamelingen: verzamelingen uit verre streken die wetenschappers in de achttiende eeuw aanlegden.
– Water, stroom en data: stap in de wereld van de ingenieur
– Grote Vragen: de zoektocht van Albert Einstein en van spraakmakende onderzoekers van nu die zich bezighouden met ons brein, onze plek in het heelal en de werking van ons DNA.

Meer nieuws gerelateerd aan Museum Boerhaave.