Kerkorgel, ca. 1790, Museum Arnhem

Museum Arnhem ondergaat de komende twee jaar een grondige renovatie en binnen de nieuwe plannen voor de herinrichting is het de vraag of een laat achttiende eeuws orgel nog op zijn plek zal zijn in het museum. Volgens De Gelderlander ziet directeur Saskia Bak in ieder geval geen match tussen het orgel en de expositiezalen voor moderne kunst en hoopt dat de gemeente Arnhem als eigenaar van het orgel, een nieuwe en betere plek wil vinden.

Vlak voordat het museum haar deuren sloot voor de verbouwing werd het instrument nog bespeeld door de Arnhemse stadsorganist Johan Luijmes. Hij spreekt de hoop uit dat het orgel in het museum blijft omdat het geluid ‘prachtig klinkt in de koepel’. Een goede tweede optie is voor hem de Eusebiuskerk. Het is overigens niet eens zeker dat het orgel het museum mág verlaten: “Het museum is een monument. We onderzoeken nu of het orgel een essentieel onderdeel is van dat monument”, aldus een woordvoerder.

Meer nieuws gerelateerd aan Museum Arnhem.