Museum het Aardhuis heeft haar deuren gesloten

Op zondag 29 oktober was de laatste dag voor het Aardhuis in Hoog Soeren bij Apeldoorn in haar functie als museum. In het voormalig jachtchalet van koning Willem III was een stijlkamer ingericht en een grote zaal nog in authentieke staat te bewonderen. Eigenaar Kroondomein het Loo gaat het pand inzetten als bezoekerscentrum, er komt ook een horecagelegenheid op de bovenverdieping. 

Met de sluiting verliezen de drie vaste medewerkers van het Aardhuis hun baan. Wilma Poolen, na 15 jaar vrijwilliger sinds 15 jaar betaald beheerder, vertelt aan Omroep Gelderland: “Jammer dat het stopt. Ik heb hier altijd met veel plezier gewerkt. Ik ben nu 61 jaar en moet op zoek naar ander werk.” Ook voorzitter van de stichting het Aardhuis Jan Bekking reageert: “Ik ben niet boos maar vind het wel jammer dat dit nu in deze vorm stopt. We hebben het Aardhuis tot grote hoogte gebracht.” De laatste dag en avond is met alle vrijwilligers en betrokkenen doorgebracht.

Een woordvoerder van Kroondomein het Loo laat weten dat het nog niet zeker is wanneer het Aardhuis weer opengaat voor het publiek: “Dat hangt af van verschillende zaken. Het streven is in de loop van volgend jaar.”

Behalve museum functioneerde het Aardhuis ook als wildpark, met name heren en zwijnen vinden hier hun onderkomen. Wat er met de dieren gaat gebeuren is onzeker. Het Kroondomein zou overwegen ze af te laten schieten.