Zaans Museum

Het Zaans Museum is een museum in Zaandam op de Zaanse Schans en is in 1998 geopend om het Zaanse erfgoed te bewaken en bewaren. In 2009 werd het museum uitgebreid met de Verkade Experience.

In 2016 opende het Zaans Museum drie locaties met levende geschiedenis op de Zaanse Schans: de Kuiperij, het Jisperhuisje en Wevershuis. Een andere dependance van het Zaans Museum is het Czaar Peterhuisje in het centrum van Zaandam.

Het museum bevat cultuurhistorische en streekgebonden collecties over de woon- en industriële cultuur. Het is gebaseerd op de collectie van de Vereniging tot Instandhouding en Uitbreiding der Zaanlandse Oudheidkundige Verzameling Jacob Honig Janszoon Junior.

Het museum heeft twee deelcollecties, wooncultuur en industriële cultuur. Binnen de collectie wooncultuur toont het museum streekdracht, Zaans beschilderd meubilair en gebruiksvoorwerpen uit Zaanse woonhuizen. De industriële collectie omvat erfgoed afkomstig van grote Zaanse bedrijven als Bruynzeel, Honig, Albert Heijn en Lassie.