Stedelijk Museum Alkmaar

By Ymblanter - Own work, CC BY-SA 4.0, Link

Het Stedelijk Museum Alkmaar is het gemeentelijk museum van Alkmaar dat tot doel heeft de (kunst)geschiedenis en het culturele erfgoed van de stad Alkmaar te bewaren en te presenteren. Het museum is geopend in 1875 en is daarmee één van de oudste musea van Nederland.

Het museum heeft in de collectie historisch materiaal van de regio Alkmaar, een fotocollectie van Alkmaar, een “speelgoedtheater” met speelgoed uit de oude tijd, een collectie schilderkunst uit de 16e en 17e eeuw en een collectie moderne kunst.

De oude schilderkunst is vertegenwoordigd met schilders als: Caesar van Everdingen, Cornelis Buys II, Claes Jacobszn van der Heck, Willem van de Velde II, Pieter Jansz. Saenredam, Maarten van Heemskerck, Willem Gillesz Kool(en), Aert Pietersz (of Arent), Jan de Baen, Jan Maurits Quinckhardt e.a.

De moderne schilderkunst kent vertegenwoordigers van de Bergense School, het expressionisme, het luminisme en het kubisme en is vertegenwoordigd met schilders als: Else Berg, Arnout Colnot, Johannes Graadt van Roggen, Charley Toorop, Dirk Filarski, Frans Huysmans, Gerrit van Blaaderen, Henri Le Fauconnier, Jan Sluyters, Leo Gestel, Matthieu Wiegman, Piet Mondriaan (één schets), Piet Wiegman.