Stadsmuseum Steenwijk

In het Stadmuseum aan het sfeervolle marktplein te Steenwijk vindt u een uitgebreide collectie voorwerpen die met de geschiedenis van de stad te maken heeft.

De collectie van het museum bestaat uit de inboedel van Grietje Reinders (meubels, zilver en koper, porselein etc.) en omvat verder vijf onderwerpen die te maken hebben met de industrie van Steenwijk uit de 20ste eeuw:
– De Eerste Steenwijkse Kunst-Aardewerk Fabriek (Eskaf) was een fabriek waar aardewerk werd gemaakt. Hij werd in 1909 opgericht.
– Wildebras poppen ontstond bij toeval. Voor de oorlog was het een tabaksfabriek, maar tijdens de oorlog was er geen tabak. Ze gingen lapjespoppen maken totdat de eigenaars, Henk en Arend Nolles, moesten onderduiken. Na de oorlog werden er weer poppen gemaakt, eerst van papier-maché en uiteindelijk ook van plastic, de naam veranderde in ‘t Poppenrijk.
– Monsieur meubelen was rond 1930 een fabriek/atelier met dertig werknemers.
– M. Bijkamp en Co (1925-1943) was een goud- en zilversmederij. Jan Meine Bijkamp (1846-1903) had het bedrijf overgenomen van zijn vader Meine. Het bedrijf bestond al sinds 1835; de zilversmidswinkel was op de Markt nummer 2 gevestigd. Na het overlijden van Jan Meine werd de zaak overgenomen door twee zonen van zijn zuster. De winkel werd in 1957 gesloten, de werkplaats produceerde nog tot 1974.
– Steenwijker tabaksindustrie: Aan het einde van de 19de eeuw werden er twee sigarettenfabrieken in Steenwijk geopend, de nieuwe fabriek van Fa. B. Rijkmans en Zonen, De Tabaksplant, had rond 1900 133 mensen in dienst.