Noordelijk Scheepvaartmuseum

Het Noordelijk Scheepvaartmuseum is een museum in de stad Groningen. Het richt zich met name op de geschiedenis van de scheepsbouw en de scheepvaart in de provincie Groningen. Het museum is tegenwoordig gevestigd in de Brugstraat.

In 1930 werd de vereniging Het Noordelijk Scheepvaartmuseum opgericht. Twee jaar later werd daadwerkelijk een museum geopend, toen gevestigd in het Goudkantoor aan de Grote Markt. Hoewel het Goudkantoor de bevrijding van Groningen ongeschonden doorstond ging in 1945 een groot deel van de collectie verloren, nadat deze uit voorzorg verplaatst was naar een pand aan de noordzijde van de markt, dat door brand verwoest werd.

Na de oorlog verhuisde het museum naar de Sint-Walburgstraat. In 1969 werd het Gotisch huis aangekocht door Theodorus Niemeijer, die er een tabaksmuseum in vestigde. Het pand werd geschonken aan de gemeente, waarna, na de aankoop van het Canterhuis door het Scheepvaartmuseum een aantal jaar later, beide panden samen werden gevoegd en sindsdien het museum huisvesten. Per 1 januari 2011 is het tabaksmuseum gesloten.