Natuurmuseum Brabant

Natuurmuseum Brabant is het natuurmuseum over natuur en landschap van Noord-Brabant. Het is gevestigd aan de Spoorlaan in Tilburg, in de voormalige villa van lakenfabrikant Guillaume J.D. Pollet.

Het museum bestaat uit drie etages met permanente en tijdelijke tentoonstellingen. Eind 2011 werd ook het naastgelegen koetshuis als tentoonstellingsruimte ingericht. Hier is permanent het vijftien meter lange skelet van een potvis te bewonderen. De ruimte ernaast wordt benut voor semipermanente tentoonstellingen, tot eind 2016 is dat IJstijd!. Hiervoor breidde het museum de collectie uit met een mammoet en een sabeltandtijger. De permanente tentoonstelling De Reis gaat over het leven, van geboorte tot dood. De tweede permanente tentoonstelling Brabant in de Ban van Buiten behandelt de natuur en het landschap van Brabant. Daarnaast is er in heel 2016 nog de tentoonstelling De dieren van Jeroen Bosch te zien.

Op de eerste verdieping is ruimte voor een wisselende tentoonstelling. Op de benedenverdieping bevindt zich de OO – ZONE, het Ontdek- en Onderzoeksdomein voor Natuur. Het is een mix van een open museumdepot, interactieve tentoonstelling en werkplekken. In de OO – ZONE worden bezoekers onderzoekers; door een educatief computerprogramma te volgen en een onderzoekspas te scannen, kunnen ze objecten uit lades nemen en onderzoeken op een werkplek.