Museumpark Archeon

Twitter Stadse Moeders

Museumpark Archeon is een themapark en openluchtmuseum in het zuiden van Alphen aan den Rijn dat zich richt op de Nederlandse geschiedenis. Het park is in drie sferen verdeeld: de prehistorie, de Romeinse tijd en de middeleeuwen. In die delen staan gebouwen die ofwel letterlijk naar een archeologisch model ofwel in de stijl van het tijdperk in kwestie gebouwd zijn.

In augustus 2011 werd naast de entree van het Archeon het Archeologiehuis Zuid-Holland geopend. In het museum liggen prehistorische en Romeinse vondsten uit Zuid-Holland. Het Archeologiehuis is gevestigd in een replica van de Romeinse villa die in Rijswijk opgegraven is.

Ook worden er thema-evenementen zoals gladiatorengevechten georganiseerd volgens de uitgangspunten van levende geschiedenis. Voor scholen is er een educatief programma en er kunnen groepsuitjes georganiseerd worden. Andere grote evenementen zijn bijvoorbeeld het Romeinse festival, dat vaak de eerste helft van augustus in beslag neemt, de Vikingmarkt en de Midwinterfair, een jaarlijks fantasy-evenement dat in december plaatsvindt.