Museum Volkenkunde

Museum Volkenkunde is een rijksmuseum in Leiden. Het is sinds 1935 gevestigd in het voormalig academisch ziekenhuis, een monumentaal gebouwencomplex in de portefeuille van de Rijksgebouwendienst.

Het museum is ontstaan uit het ‘s Rijks Ethnographisch Museum in Leiden dat is geopend in 1837. Dat maakt het museum tot een van de oudste volkenkundige musea ter wereld. Koning Willem I gaf al eerder geleerden de opdracht om collecties te verzamelen in China, Indonesië en Japan. De arts Philipp Franz von Siebold heeft rond 1825 veel Japanse voorwerpen verzameld. Voorwerpen die stuk voor stuk een menselijk verhaal vertellen. Verhalen over universele menselijke thema’s zoals rouwen, vieren, versieren, bidden of vechten. Ze maken nieuwsgierig naar de enorme culturele diversiteit die de wereld rijk is. Van Oceanië tot de Noordpoolgebieden, van Geisha tot de Boeddha en van Mekka tot Leiden. In Museum Volkenkunde ontdekt u dat we op de verschillen na, allemaal hetzelfde zijn.

Tot 2005 heette het museum Rijksmuseum voor Volkenkunde. Daarna werd de naam Museum Volkenkunde gevoerd. Sinds 2013 is het samen met het Afrika Museum uit Berg en Dal en het Tropenmuseum uit Amsterdam onderdeel van het Nationaal Museum van Wereldculturen.