Museum van Bommel van Dam

Museum van Bommel van Dam
Museum van Bommel van Dam / foto: Museumkaart.nl

Museum van Bommel van Dam is in 1971 het eerste museum voor moderne kunst dat in Limburg wordt opgericht. Dit is het gevolg van een schenking in 1969 van Maarten en Reina van Bommel-van Dam aan de gemeente Venlo, hun huis in Amsterdam wordt te klein voor de omvangrijke collectie. De schenking van ruim 1.100 moderne kunstwerken geschiedt op voorwaarde dat de gemeente de verzameling in een museum onderbrengt en er een aangrenzend woonhuis voor het echtpaar wordt gebouwd. Met een binnendeur.

In het museum van Bommel van Dam toont schlder- en tekenkunst, beeldhouwkunst en fotografie. In het begin volgden de curatoren het aankoopbeleid van de stichters, inmiddels is het verzamelgebied breder geworden. De collectie toont werken van Armando, de Cobra- en Nulbeweging, alsmede lokale Limburgse kunstenaars en het verzamelgebied breidt zich verder uit richting Duitsland.

Tijdelijk gesloten
Met ingang van 6 november 2017 is de locatie van Museum van Bommel van Dam aan de Deken van Oppensingel gesloten voor publiek. Het museum bereidt zich voor op verzelfstandiging en verhuizing. De komende periode presenteert Museum van Bommel van Dam tentoonstellingen en activiteiten op diverse locaties in Venlo. Houd de website in de gaten voor het actuele programma.