Museum Belvédère

In het schilderachtige Oranjewoud, vlakbij Landgoed Oranjewoud, ligt Museum Belvédère Museum Belvédère is hét museum voor moderne en hedendaagse kunst in Friesland. Het museum toont twintigste eeuwse en eigentijdse beeldende kunst uit Friesland in directe relatie tot beeldende kunst uit Nederland en Vlaanderen. Het accent ligt op schilderkunst die relaties aangaan met de omliggende landschappelijke sfeer.

Op 24 november 2004 werd het museum en het landgoed geopend door koningin Beatrix. In 2004 is een documentaire film gemaakt met de naam De droom van Thom Mercuur. De film gaat over het ontstaan van het museum en is gemaakt door Kees Hin, Jonne Severijn en Wouter Snip. De film is aan de vooravond van de opening van het museum uitgezonden door de AVRO als aflevering van de serie Close-up. In 2009 is het museum opgenomen in het Nederlands Museumregister.

De collectie bestaat met name uit werken van Friese kunstenaars en geestverwanten die nauwelijks in het openbaar worden tentoongesteld. Het gaat om kunstenaars als Jan Mankes, Thijs Rinsema, Tames Oud, Gerrit Benner, Boele Bregman, Willem van Althuis en Sjoerd de Vries. De stijlen realisme, impressionisme, expressionisme, constructivisme en nieuwe figuratie zijn vertegenwoordigd in het museum.