Landbouw-Juttersmuseum Swartwoude

Het lijkt romantisch, maar het leven van de boeren op het oude Ameland was in feite één grote strijd om het bestaan. De meeste Amelander boeren combineerden het boeren met vissen, jagen en jutten. De expositie in het museum bestaat dan ook uit twee delen: landbouw en jutten.
Het landbouwdeel is een levend museum, hier zijn niet alleen oude werktuigen te zien, maar loopt ook levende have rond. In de op authentiek ingerichte boerderij komt het boerenleven rond 1900 tot leven.
Het tweede deel is het juttersmuseum. Hier kan men zich verwonderen over zeer uiteenlopende strandvondsten die de eilander jutters door de eeuwen heen vanaf het strand hebben verzameld.

Ontmoet de stroper, de visser en de jutter die ooit over het eiland dwaalden in het Landbouw en Juttersmuseum Swartwoude en ontdek de vele bijzondere eilandverhalen. Ontmoet Ritske Mooi en huiver bij haar verhaal of onderga een heuse stormervaring. Bijzonder is ook verhaal van de kleine drenkelingen die aanspoelden en besloten te blijven. In het boerderijgedeelte wordt het boerenleven van weleer getoond. Diverse soorten kleinvee staan op stal of lopen vrij rond de boerderij.