Hunebedcentrum

Door Gouwenaar - Eigen werk, Publiek domein, Link

Het Hunebedcentrum is een archeologisch museum in het Drentse dorp Borger, op een steenworp afstand van het grootste hunebed van Nederland.

Het museum beschikt over een museumwinkel, een museumcafé en een kenniscentrum. Op het terrein van het Hunebedcentrum staat een reconstructie van een steentijdhuis met bijbehorende oertuin, de keientuin en een graanspieker.

Het Hunebedcentrum vertelt het verhaal over de hunebedden en de hunebedbouwers in vaste en tijdelijke tentoonstellingen. De inrichting van het museum is door een team van archeologen, ontwerpers en museumdeskundigen ontwikkeld. Een museumbezoek wordt ingeleid door de film De Reis van de Steen in het auditorium de Pingo. In deze film wordt de gletsjer-reis van een hunebedsteen, van de bergen in Scandinavië naar het grote hunebed in Borger, in film en geluid verbeeld. In de expositie zijn de leefomstandigheden van een familie hunebedbouwers te zien. Door een landschapsmaquette krijgt de bezoeker een beeld van een nederzetting in de nieuwe steentijd. Centraal in het Hunebedcentrum is een gedetailleerde reconstructie van het hunebed D26 opgebouwd, met de complete, in 1970 door archeoloog Jan Albert Bakker opgegraven inventaris ervan. Deze inventaris bevat meer dan 150 potten trechterbekeraardewerk. In het museum staat ook een kleiner type graf: de steenkist uit Heveskesklooster. Het hierbij behorende hunebed G5 is echter niet in Borger ondergebracht, maar in het Muzeeaquarium Delfzijl nabij de plek waar hunebed en steenkist in 1982 zijn opgegraven.

Naast de vaste collectie biedt het Hunebedcentrum plaats aan tijdelijke exposities van bijzondere nationale en internationale aspecten van de prehistorie.