Huis Doorn

GVR via Wikipedia

Huis Doorn is een kasteel, ridderhofstad en landgoed op de Utrechtse Heuvelrug in Doorn. Huis Doorn dankt zijn bekendheid vooral aan de Duitse ex-keizer Wilhelm II. Wilhelm vluchtte na de Duitse nederlaag in de Eerste Wereldoorlog naar het neutrale Nederland en kocht Huis Doorn in 1919. De ex-keizer bewoonde dit landgoed op de Utrechtse Heuvelrug van 1920 tot zijn overlijden in 1941.

De fraaie buitenplaats vormt tevens de laatste rustplaats van deze laatste keizer van Duitsland. De graftombe van Wilhelm II is te vinden in het mausoleum.

De inrichting van Huis Doorn is afkomstig uit paleizen in Berlijn en Potsdam. Wilhelm II vulde de van oorsprong uit de veertiende eeuw daterende waterburcht, ook wel bekend als Huize Doorn, met de inhoud van 59 treinwagons. Meubels, schilderijen, zilveren objecten en tapijten zijn hier te bewonderen. De oorspronkelijke inrichting is nog helemaal intact en biedt de bezoeker een authentiek beeld van internationaal vorstelijk wonen.

Bij Huis Doorn vindt u ook Paviljoen Nederland en Eerste Wereld Oorlog. De garage van Wilhelm II is in 2014 verbouwd tot tentoonstellingspaviljoen en uitgebreid met een glazen aanbouw, geopend door Prinses Beatrix. In de voormalige garage wordt aan de hand van vijf thema’s ingegaan op de Nederlandse neutraliteit tijdens de Eerste Wereldoorlog. In de glazen aanbouw worden wisselexposities georganiseerd waarbij de jaren 1914-1918 worden gespiegeld aan actuele ontwikkelingen.