Historische Tuin Aalsmeer

De Historische Tuin Aalsmeer is een botanische tuin in Aalsmeer. De grond van de tuin is op 4 februari 1975 aangekocht door de gemeente, waarna de op 20 januari 1978 opgerichte Stichting Historische Tuin Aalsmeer het beheer over de tuin overnam. De tuin is aangesloten bij de Nederlandse Vereniging van Botanische Tuinen (NVBT) en de Museumvereniging. Er werken twee vaste personeelsleden, de overige werkzaamheden worden verricht door vrijwilligers.

De tuin heeft als doelstelling om vroeger geteelde gewassen te behouden, oude teeltwijzen te gebruiken en het onderhouden en opbouwen van een verzameling van voorwerpen en materialen met tuinbouwhistorisch belang.

Er zijn vele plantensoorten in de tuin te zien. Alle planten zijn voorzien van naambordjes. De tuin heeft een collectie rozen die zowel in kassen als buiten te bewonderen is. Er zijn buxushagen en in aparte vormen gesnoeide buxussen te zien. Er groeien trekheesters (heesters die vervroegd in bloei komen door een temperatuurbehandeling) als sering en Viburnum. In de tuin staat een perenboom waarbij men erin geslaagd is om door middel van enting dertien verschillende perenrassen aan deze boom te laten groeien. Daarnaast zijn er onder meer nog dahlia’s, chrysanten, perkplanten, coniferen, kleinfruit, een collectie klimplanten (onder meer Clematis) en een koningslinde te zien.