Het Nederlands Vestingmuseum

Foto: Museumtijdschrift

Het Nederlands Vestingmuseum is sinds 1955 gevestigd in en op Bastion Turfpoort in de voornamelijk 17de-eeuwse vesting te Naarden, midden in de Hollandse Waterlinie, op een terrein van twee hectare groot op de Naardense Wallen. Een bastion is een (vaak vijfhoekige) uitbouw van de hoofdverdedigingswal.

Het museum heeft een openluchtdeel en ondergronds deel. Het openluchtdeel toont de vesting, de wallen en de grachten, plus opgestelde wapens (artillerie) uit verschillende perioden. Daaronder werkende 17de-eeuwse kanonnen, die op verzoek afgeschoten worden (met losse flodders). Het ondergrondse deel herbergt de collectie, en geeft een beeld van het soldatenleven in een vesting. Er zijn regelmatig activiteiten, waaronder met historische groepen.