Haags Historisch Museum

the-hague-more.webnode.nl/

Het Haags Historisch Museum, gelegen aan de prachtige Hofvijver, toont de geschiedenis en de ontwikkeling van de stad Den Haag. Op de bel-etage van het Haags Historisch Museum is de vaste collectie ‘Typisch Haags’ te bezichtigen. Het museum vertelt het verhaal van de stad aan de hand van objecten en schilderijen uit de 16e tot en met de 21e eeuw. Ook de geschiedenis van Den Haag tijdens de Tweede Wereldoorlog komt in een presentatie aan bod.

Op de eerste verdieping van het Museum zijn wisselende tentoonstellingen te zien; altijd rond een Haags onderwerp. De afgelopen jaren organiseerde het museum o.a. tentoonstellingen over 50 jaar Golden Earring, Isaac Israƫls, De Spinazieacademie, Alexandrine Tinne en Haagse Humor.

Op de zolder worden kleinere wisseltentoonstellingen georganiseerd. Tevens beschikt het museum over een uniek poppenhuis van Lita de Ranitz. Zij verzamelde poppenhuizen en richtte ze zelf helemaal in. Het grootste poppenhuis uit haar collectie is te bewonderen op de zolder van het museum.

In het souterrain worden steeds zo’n 100 deelnemers aan de Topstukken van het project MijnDenHaag tentoongesteld. Deelnemers vertellen het verhaal van hun voorwerp en hun verbinding met de stad.

Ook beschikt het Haags Historisch Museum over een nagebouwde 19e-eeuwse Salon. Tijdens de weekenden en Haagse schoolvakanties kunnen kinderen leren hoe het leven er in de 19e eeuw uit zag in Den Haag, door te ontdekken en alles aan te raken.

Tot de collectie behoren onder meer zilveren gildebekers, een bijna vijf meter breed stadsgezicht op Den Haag van Jan van Goyen, poppenhuizen van Lita de Ranitz en schilderijen van schilders als Jan van Ravesteyn, Paulus Constantijn la Fargue en Jan Steen, maar ook de vinger van Cornelis de Witt en de tong van zijn broer Johan de Witt.