Groninger Museum

Het Groninger Museum bestaat sinds 1874 en heette oorspronkelijk het Provinciaal Kabinet van Oudheden. De basis voor dit Kabinet van Oudheden werd al eerder gelegd, in 1847, met het Museum van Germaanse Oudheden, dat Hendrikus Octavianus Feith in de Universiteitsbibliotheek Groningen begon. In 1894 kreeg het Groninger Museum een eigen gebouw aan de Praediniussingel in Groningen.

Sinds 1994 stelt het Groninger Museum kunst tentoon in een postmodern gebouw, al was in 2010 het museum een aantal maanden dicht. In die periode werd gewerkt aan de revitalisering van het gebouw. Zowel de binnen- als buitenkant van het museumgebouw zijn toen opnieuw aangepakt. Sindsdien kent het gebouw weer de glans van haar oorspronkelijke staat.

Verschillende designers hebben bijgedragen aan het verbeterde gebouw. Dit waren Studio Job, Maarten Baas, de Spaanse Jaime Hayon en Allessandro Mendini. Sinds de revitalisatie kent het museum dan ook vernieuwde ruimtes. De ‘Job Lounge’, een ontvangstruimte, een nieuw restaurant en een innovatief informatiecentrum zijn zeker een bezoekje waard.