De Mesdag Collectie

eropuit.nl

De Mesdag Collectie, voorheen het Museum H.W. Mesdag, is een museum voor beeldende kunst in de Nederlandse stad Den Haag. Het museum werd na een langdurige restauratie op 14 mei 2011 heropend onder de nieuwe naam.

Hendrik Willem Mesdag was een vooraanstaand zeeschilder van de Haagse School. Zijn vrouw Sientje Mesdag-van Houten schilderde ook. Zij maakte vooral landschappen en stillevens. Daarnaast waren zij grote kunstverzamelaars, gebruikmakend van het geërfde familiefortuin van de Groninger zakenfamilies Mesdag en Van Houten. Het zwaartepunt in de collectie van het museum is de schilderijencollectie van kunstenaars van de Franse School van Barbizon. Deze verzameling in Den Haag is de grootste en belangrijkste in haar soort buiten Frankrijk en toont meesterwerken van kunstenaars als Camille Corot, Charles-François Daubigny en Théodore Rousseau.

De collectie bevat ook kunst van de Haagse School, de kring waartoe Mesdag zelf behoorde. De verzameling van de Haagse School bevat werken van onder anderen Mesdags jeugdvriend Jozef Israëls en van Anton Mauve. Naast werk van genoemde schildersgroepen bevat de verzameling schilderijen van kunstenaars als Antonio Mancini, die door Mesdag financieel werd ondersteund. Mesdag had een voorkeur voor losse en schetsmatige werken, waarin het maakproces van een schilderij of tekening nog te zien is. In het museum zijn ook tekeningen, keramiek en Japanse kunst te zien.