‘Musea in gebaren’ breidt uit buiten Amsterdam

Wegens succes wordt het Amsterdamse initiatief ‘Musea in Gebaren’ binnenkort ook aangeboden in culturele instellingen in andere steden, dat schrijft het Nederlands Dagblad. In negen musea worden sinds maart 2016 door dove museumdocenten rondleidingen en workshops gegeven. Zij zijn er speciaal voor opgeleid om middels gebarentaal bezoekers meer te vertellen over de kunstwerken.

‘Musea in Gebaren’ is een initiatief van het bedrijf Wat Telt! en FOAM Fotografiemuseum Amsterdam. De dove zussen Martine en Roos Wattel verzorgen met hun bedrijf Wat Telt! de opleiding tot dove museumgids, na een interne opleiding van zes weken kunnen deelnemers in een Amsterdam museum aan de slag. FOAM werkt al langer met doven en heeft zelf ook dove rondleiders opgeleid. Beiden proberen de toegankelijkheid van musea voor doven en slechthorenden te verbeteren en bundelen op dit vlak hun krachten.

In Amsterdam hebben naast FOAM onder meer het Rijksmuseum, de Hermitage, de Nieuwe Kerk, het Van Gogh Museum en het Stedelijk Museum zich bij het initiatief aangesloten. Sinds de start in 2016 hebben bijna duizend doven meegedaan aan een van de programma’s van Wat Telt!. Vanaf september zullen er dove museumgidsen opgeleid worden voor musea buiten Amsterdam, de doelstelling is om in 2018 zo’n vijfhonderd nieuwe deelnemers aan te trekken voor de nieuwe locaties.

Lees meer nieuws gerelateerd aan FOAM.

Op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste museumnieuws? Like onze pagina.