musea groene stroom

Musea doen het goed als het gaat om duurzaamheid. In tegenstelling tot veel gemeenten, universiteiten en ziekenhuizen heeft de helft van alle musea in Nederland al groene stroom. Dat blijkt uit nieuw onderzoek van Greenpeace. Het Van Gogh Museum, NEMO, Scheepvaartmseum en het Spoorwegmuseum krijgen een pluim van Greenpeace.

Greenpeace is over het algemeen teleurgesteld over de resultaten. ,,Dat zo veel ziekenhuizen kolenstroom kopen, is bizar”, zegt klimaat- en campagneleider Joris Wijnhoven. ,,Kolenstroom zorgt voor ongezonde lucht en dat raakt patiënten direct. Als ziekenhuis heb je daarover verantwoording af te leggen.”

Dat gemeenten en instanties steeds meer duurzaam moeten inkopen komt doordat Nederland in internationaal verband heeft afgesproken dat over drie jaar 14 procent van onze energie uit duurzame bronnen komt. Dit om de klimaatdoelen te halen die onder meer in Parijs zijn afgesproken.

Volgens Greenpeace wordt goedkope kolenstroom niet express gebruikt maar zijn veel bestuurders zich er onvoldoende bewust van welke stroom ze gebruiken. ,,Greenpeace ziet graag dat publieke instellingen groene stroom kopen bij een leverancier die vooroploopt in de energierevolutie.”

De milieuclub moedigt instellingen aan stroom af te nemen bij groene aanbieders als Eneco, Greenchoice en HVC.