Lowlands en De Fundatie presenteren kunstwerk Tom Claassen

Tijdens Lowlands, het meerdaagse festival dat volgende week plaats vindt in Biddinghuizen, presenteert de organisatie samen met Museum de Fundatie een monumentale sculptuur van Tom Claassen (1964). Het 10 meter hoge beeld Mikkel werd in opdracht van Lowlands en de Fundatie gemaakt, na het festival krijgt het een plek in de beeldentuin van Kasteel het Nijenhuis in Heino.

Mikkel stelt een ridderfiguur voor, het lijkt te zijn opgebouwd uit een stapeling van kiezels of stenen. Claassen heeft voor het kunstwerk kolossale delen geboetseerd uit piepschuim, deze overspoten met kunststof en zilvergrijze verf en vervolgens geschakeerd op een stalen frame. Het resultaat is kenmerkend voor de stijl van Claassen: een monumentaal beeld dat geen ontzag inboezemt maar juist vertedering.

Het is niet de eerste keer dat Lowlands en Museum de Fundatie gezamenlijk een aankoop doen. In 2008 ging het om Prolong van Heringa/Van Kalsbeek, in 2011 Rawsome van Ronald Westerhuis, in 2012 Ins Blaue van David Bane en in 2013 vervaardigde Yasser Ballemans een triomfboog. Al deze monumentale sculpturen, en straks ook Claassens Mikkel, maken deel uit van de kunstcollectie van de provincie Overijssel.

Alle bovenstaande sculpturen staan inmiddels in de beeldentuin van Kasteel het Nijenhuis. Lowlandsbezoekers kunnen tot en met 31 oktober 2017 op vertoon van hun polsbandje de beeldentuin gratis bezoeken.

De Fundatie is niet het enige museum dat zich tijden het Lowlands festival profileert. Ook het Utrechtse Centraal Museum is zichtbaar aanwezig in de vorm en op zoek naar de mooiste festival outfit. Dit ensemble zal worden opgenomen in de tentoonstelling ‘Uit de mode’.

Meer nieuws gerelateerd aan Museum de Fundatie.