Literatuurmuseum ontvangt nalatenschap van 1 miljoen euro

Schrijver en dichter Jaap Harten, overleden op 2 december 2017, heeft 1 miljoen euro nagelaten aan het Literatuurmuseum. Het geld zal worden gebruikt voor een museale herinrichting. Harten was van 1960 tot 1974 in dienst van het museum en hield zich toen onder meer bezig met de ordening van de letterkundige archieven.

Museumirecteur Aad Meinderts spreekt van een prachtig gebaar van Jaap Harten. “Juist in een periode waarin het museum zich oriënteert op nieuwe huisvesting en de museale herinrichting zelf zal moeten financieren, is het bedrag een heel bemoedigend begin.”

Jaap Harten (1930-1970) debuteerde in 1954 met de bundel ‘Studio in daglicht’. Hierna schreef hij nog vier andere gedichtenbundels. Daarna volgden ‘Operatie Montycoat’ en de roman die hem bekend maakte: ‘De getatoeëerde Lorelei’ (1968), over een aantal verschoppelingen in het vooroorlogse Duitsland van Hitler. Een jaar later reflecteert Harten op het kunstenaarschap met Garbo en de gebroeders Grimm. Het verzameld werk van Jaap Harten verscheen in 2011 bij Aspekt.

In 1988 richtte de schrijver samen met zijn partner, de schilder Oskar Lens (1930-2017), de Stichting Jaap Harten Fonds op. Dat ondersteunt projecten op het gebied van de Nederlandse kunst en letteren, vooral die vanaf 1880 tot nu. Het fonds richt zich in het bijzonder op auteurs en uitgevers van (auto)biografieën, bezorgers van correspondentie, onderzoeks- en restauratieprojecten van Nederlandse musea of archieven en de verwerving van manuscripten van Nederlandse cultuurdragers.