Laatste Leonardo Da Vinci in privébezit wordt geveild

Veilinghuis Christie’s in New York maakt zich op voor een hete biedstrijd: op 15  november zal Salvator Mundi van Leonardo Da Vinci onder de hamer gaan. Het werk uit circa 1500 is vermoedelijk het laatste werk van de renaissance kunstenaar dat nog in privébezit is en de opbrengst wordt rond de 100 miljoen dollar geschat. Men dacht dat het werk verloren was gegaan tot het begin 2000 weer opdook.

Loic Gouzer van Christie’s (afdeling na-oorlogse en hedendaagse kunst) benadrukt de zeldzaamheid van het werk. Er zijn nog twintig voltooide werken van zijn hand bekend. “Een nieuwe vinden is zeldzamer dan het vinden van een nieuwe planeet.”

Het doek werd opgekocht door kunsthandelaar Alexander Parish in een boedelverkoop, in de veronderstelling dat het om een kopie van Leonardo’s werk ging. Hij betaalde slechts 10.000 dollar. Na restauratie kon het als origineel worden bestempeld waarna het in een private deal door Sotheby’s werd doorverkocht aan kunsthandelaar Yves Bouvier, die hier tussen de 75 en 80 miljoen dollar voor zou hebben betaald. Bouvier op zijn beurt verkocht het schilderij aan de Russische miljardair Dmitry Rybolovlev die er maar liefst 127,5 miljoen dollar voor neertelde. Dit grote prijsverschil heeft uiteindelijk tot een rechtszaak tussen beide partijen geleid.

Andy Warhol 
Behalve het schilderij van Leonardo Da Vinci wordt er diezelfde avond ook een werk van Andy Warhol aangeboden, het gaat om zijn Sixty Last Suppers (1986). Hierin heeft hij Leonardo’s beroemde muurschildering gebruikt en de 60 afbeeldingen nemen gezamenlijk evenveel ruimte in beslag als het origineel in de Santa Maria Della Grazie in Milaan. Christie’s verwacht dat dit werk 50 miljoen euro gaat opleveren.

Andy Warhol, Sixty Last Suppers, 1986 / Foto: COURTESY CHRISTIE’S