Kunsthistoricus Abraham Westers overleden

Op 1 maart 2018 is kunsthistoricus Abraham Westers (1928) op 89-jarige leeftijd overleden. Hij was in de jaren ’60 en ’70 directeur van het Groninger Museum, daarvoor werkte hij bij het Rotterdamse Museum Boijmans van Beuningen en was hij grondlegger van het Kapiteinshuis in Pekela. Westers liep ook nog als hoofdconservator door de gangen van het Gemeentemuseum Den Haag. Dat schrijft het Dagblad van het Noorden

Westers organiseerde tal van tentoonstellingen voor het Groninger Museum en zette hierbij ook de lokale kunstenaars in het zonnetje. Conservator Egge Knol van het Groninger Museum haalt in de krant herinneringen op aan de werkwijze van Westers: “Van elke kunstenaar werden er een paar kunstwerken geëxposeerd. En iedere, of ze nou meer of minder gerenommeerd waren, kreeg één bladzijde in de catalogus.” Hij breidde de collectie van het Groninger Museum uit met meer moderne kunst, zo kocht hij werk aan de Belgen Raoul de Keijser en Roger Raveel en Cobra-kunstenaars Karel Appel, Corneille en Anton Rooskens.

Kapiteinshuis in Pekela
Westers werd geboren in Nieuwe Pekela en had altijd een speciale interesse in de scheepvaartgeschiedenis van het dorp en de omliggende veenkoloniën. In de jaren zeventig kocht hij het kapiteinshuis waar hij schilderijen, zilverwerk, porselein en ander zaken die met de scheepvaartgeschiedenis te maken had verzamelde. Na een eerste, zeer succesvolle tentoonstelling werd besloten het huis permanent als museum in te richten. Tot tien jaar geleden was Westers voorzitter van het museum, zijn opvolger Gijs Koerts vertelt: “Het kapiteinshuis was zijn leven. Hij wiedde de tuin, richtte de tentoonstelling in en leidde bezoekers rond. Hij was een echte museumman.”