Daan van Golden (in 2013) / Foto: Vincent Mentzel

Kunstenaar Daan van Golden is maandag 9 januari overleden, hij werd 80 jaar. In 1999 vertegenwoordigde de kunstenaar Nederland tijdens het prestigieuze kunstfestival de Biënnale in Venetië. De werken van Van Golden zijn opgenomen in de grote Nederlandse musea, waaronder het Stedelijk Museum en het Rijksmuseum in Amsterdam, het Rotterdamse Boijmans van Beuningen en het Gemeentemuseum Den Haag

Daan van Golden volgde zijn artistieke opleiding aan de Academie voor Beeldende Kunsten in Rotterdam, waar hij zich specialiseerde in schilderen. In zijn kunst zijn verschillende invloeden terug te zien, waaronder het action painting van de abstract expressionisten en de pop art, evenals later de minimalistische kunst. Hij werd bekend door het naschilderen van zakdoeken en andere alledaagse voorwerpen zoals bijvoorbeeld behang. Behalve schilderen maakten Van Golden zich ook de techniek van de zeefdruk en fotografie eigen.

Daan van Golden, geruite heren zakdoek. Foto: met dank aan galerie Micheline Szwajcer

Black Hands
De kunstenaar heeft in de jaren ’50 een periode intensief gereisd, naar Griekenland en Turkije, en naar Spanje en Marokko. In deze tijd produceert hij abstracte werken in de ‘kleuren’ wit, zwart en grijs. Deze wilde, zwarte kunstwerken leverden hem de bijnaam ‘Daan met de zwarte handen’ of ‘Black Hands’ op. De abstracte kunst leverde Van Golden niet genoeg voldoening op, hierna begint hij met naschilderen van bestaande patronen.

Een echte internationale doorbraak bleef uit, maar desondanks heeft hij ook solotentoonstellingen gehad in musea in onder meer Dijon en Tokyo. In Nederland heeft het hem aan erkenning niet ontbroken. Hij werd geroemd om zijn vrije geest en veelzijdige, niet aan regels gebonden oeuvre.


Meer nieuws gerelateerd aan Stedelijk Museum Amsterdam.

DELEN