Het Kröller-Müller Museum in Otterlo heeft de Japanse architect Tadao Ando in de arm genomen om te kijken wat de mogelijkheden zijn om het gebouw uit te breiden. Het museum zou 3.000 vierkante meter extra tentoonstellingsruimte willen realiseren. De uitbreiding moet wel passen binnen de omgeving van het Nationaal Park de Hoge Veluwe, het landschap moet haar invloed uitoefenen op de architectuur. Dat schrijft Architectenweb.nl.

Het museum wil haar collectie weer op chronologische wijze presenteren en meer ruimte creëren voor de naoorlogse kunst. Tevens hoopt men met de uitbreiding ook meer werken, die nu in het depot opgeslagen liggen, op zaal te kunnen tonen. De keuze voor Tadao Ando  wordt toegelicht door Rob van Gemert, adviseur van het Kröller-Müller Museum namens projectmanagement bureau ToornendPartners: “Ando ontwerpt uiterst zorgvuldige gebouwen, die respect tonen voor de natuur en enorm ruimtelijk zijn. Hij heeft bovendien veel ervaring met kunstmusea”, aldus van Gemert aan Architectenweb.

Het de huidige locatie van het museum komt uit 1938 en werd ontworpen door Henry van der Velde. In 1977 volgde er een uitbreiding van de hand van Wim Quist. Het is niet de bedoeling dat vernieuwingen ten koste zullen gaan van het werk van Van der Velde en Quist. “Zowel van der Velde als Quist heeft natuurlijk prachtig werk geleverd. De bestaande ontwerpen zullen gerespecteerd en er vinden minimale ingrepen plaats.”
De uitbreidingsstudie moet eind 2018 klaar zijn. Het museum heeft de intentie om Ando ook een ontwerp te laten voorstellen, maar heeft niet de bevoegdheid om de definitieve keuze te maken. Het Kröller-Müller Museum is staatseigendom en het Rijk heeft het dus voor het zeggen.

Meer nieuws gerelateerd aan Kröller-Müller Museum.