Kluis met gif gestolen van Rijksmuseum Boerhaave

Vorige week woensdagnacht werd er ingebroken in het museumdepot aan de Raamsteeg wat onder andere gebruikt door Rijksmuseum Boerhaave. De kluis van het museum werd meegenomen, met daarin onder andere het giftige middel.

Het gaat om het (pijl)gif Curare, dat onder meer door inheemse stammen wordt gebruikt bij de jacht. In Nederland wordt het gebruikt als spierverslapper bij euthanasie. Het museum had het gif eerder aangeboden gekregen. ‘We hebben overwogen het in de collectie op te nemen’, vertelt Boerhaave-directeur Amito Haarhuis. ‘Maar uiteindelijk hebben we besloten dat we dat niet wilden’.

Om het gif veilig op te bergen, was het tijdelijk in een kleine kluis gezet, in het depot. ‘We wilden het gif afstoten via een speciaal bedrijf dat het goed kan verwerken’, aldus Haarhuis. ‘We hielden er geen rekening mee dat de hele kluis zou verdwijnen.’

De politie waarschuwt voor de gevaren van dat gif en roept mensen op direct contact op te nemen als ze het spul vinden en het niet aan te raken.