Uitreiking Kidsproof Awards 2017 in het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid in Hilversum.

Wat zijn de leukste Nederlandse musea volgens kinderen? 4000 Museuminspecteurs tot 12 jaar oud hebben 44 musea de stempel ‘Kidsproof’ gegeven, voor iedere provincie een favoriet gekozen en tevens een landelijke winnaar benoemd. Uit handen van minister Van Engelshoven heeft het Nationaal Reddingmuseum Dorus Rijkers de Kidsproof Award 2018 gekregen. Een van de jonge inspecteurs zei over het museum: “Je mag zelf schepen besturen, mensen redden op de computer en in de windturbine voel je een échte storm.”

Het Nationaal Reddingsmuseum Dorus Rijkers in Den Helder (Noord-Holland) viel dubbel in de prijzen omdat het met een cijfer van 9,19 als zowel provincie- als landelijke winnaar is uitgeroepen. De overige provinciewinnaars zijn:
– Drenthe: Nationaal Gevangenismuseum (9,02)
– Noord-Brabant: PreHistorisch Dorp (8,90)
– Overijssel: Natura Docet Wonderryck Twente (8,87)
– Zeeland: Zeeuws Museum (8,83)
– Gelderland: Nederlands Openluchtmuseum (8,79)
– Zuid-Holland: Naturalis (8,78)
– Flevoland: Aviodrome ((8,78)
– Limburg: Continium Discovery Center (8,77)
– Utrecht: Spoorwegmuseum (8,60)
– Friesland: Natuurmuseum Fryslân

Openluchtmuseum Het Hoogeland (9,20) in Groningen heeft een eervolle vermelding gekregen. Een museum moet minimaal 40 ‘inspecties’ hebben ontvangen en een cijfer van gemiddeld een 7,50 krijgen om zich kidsproof te mogen noemen. Hoewel het Groningse museum door de bezoekers met hoge cijfers wordt gewaardeerd heeft het niet genoeg inspecties gekregen voor de titel.

Museuminspecteur van het Jaar
Lente uit Enschede kreeg ook een prijs van de minister, zij werd uitgeroepen tot ‘Museuminspecteur van het Jaar’ omdat ze veel kwalitatieve inspecties heeft achtergelaten op museumkids.nl.

Museumeducatie Prijs
Dit weekend werd ook de Museumeducatie Prijs uitgereikt, deze ging naar het Verwonderpaspoort van Naturalis. De Kunsthal Rotterdam kreeg de aanmoedigingsprijs voor ‘Kijk ze Kijken’.