Kenny B bezoekt slavernij tentoonstelling Haags Historisch Museum

Momenteel is in het Haags Historische Museum de tentoonstelling ‘Afrikaanse bedienden aan het Haagse hof’ te zien. Hier wordt het verhaal verteld over de twee donkere jongens Cupido en Sideron uit Curaçao en Guinee, die als kind cadeau werden gedaan aan stadhouder Willem V. De Surinaams-Nederlandse artiest Kenny B bracht op verzoek van het museum een bezoek aan de expositie en liet zich tijdens zijn rondgang filmen. “Ik ben niet blij met wat er is gebeurd, maar ik ben blij dat het boven water komt”, zegt de zanger van nummer-1 hit ‘Parijs’.

Kennny B is een Marron, een afstammeling van Afrikanen die door slavenhandelaars onder dwang naar Suriname werden gebracht maar wisten te ontsnappen en zich in het oerwoud vestigden. “Op de een of andere manier ga je jezelf associëren met die jongens. In mijn geval, ik ben Marron, ik zie hen en denk: dat kan vast wel een overgrootvader van mijn opa zijn geweest.” Het Haags Historisch Museum heeft overigens ook een stamboomonderzoek uitgevoerd en hier in Nederland nazaten gevonden van de jonge bediende Cupido.

De tentoonstelling heeft indruk op de zanger gemaak en hij hoopt dan ook dat meer mensen een bezoek zullen brengen: “Omdat ik denk dat dit onze gedachtes over elkaar misschien milder kan maken. Als mensen begrijpen waar dingen vandaan komen, dan kan dat meer begrip kweken.” Het museum wil graag in gesprek gaan met de bezoekers over dit vaak toch nog gevoelige thema. Op 19 oktober, 9 en 23 november worden er speciale ‘TALKS’ georganiseerd met onder andere museumdirecteur Marco van Baalen, gastconservator Esther Schreuder en kunstenaar Tirzo Martha.

Kenny B cureerde onlangs voor het Nationaal Museum van Wereldculturen een mini-museum op het Station Arnhem. Uit de depots van onder meer het Tropen-, Afrika- en Volkenkunde Museum selecteerde hij Surinaamse muziekinstrumenten die ook door de Marrons gebruikt werden.

Meer nieuws gerelateerd aan Haags Historisch Museum.