Jeff Koons schenkt monument aan Frankrijk

Kunstenaar Jeff Koons schenkt een monument om de terreurslachtoffers te herdenken die vorig jaar tijdens de aanslagen op 13 november om het leven kwamen. Het tulpenboeket dat door een hand in de lucht wordt gehouden refereert aan het Vrijheidsbeeld, ooit een geschenk van Frankrijk aan Amerika. Tevens moet het symbool staan voor de herinnering aan de overledenen en optimisme om ondanks alles door te gaan met leven. Volgend jaar wordt het beeld geplaatst op het plein voor het museum voor moderne kunst en Palais de Tokyo.

Koons spreekt de hoop uit dat het werk daadwerkelijk een verandering teweeg kan brengen in het leven van de Fransen, dat het een gevoel van een betere toekomst kan oproepen en vertrouwen in iets groters dan onszelf. De Amerikaanse ambassadeur in Frankrijk en Monaco, Jane D. Hartley, vertelt dat dat er langer werd nagedacht over een cultureel geschenk aan Frankrijk na de aanslagen op Charlie Hebdo, een kosjere supermarkt en de uitgaansgelegenheden op die zwarte 13 november in 2015. In 2016 volgde nog de aanslag op de boulevard van Nice. Wellicht kan dit kunstwerk weer nieuw publiek naar Parijs trekken, het toerisme is sinds de terreuracties sterk gedaald. De burgemeester van Parijs, Anne Hildalgo, ziet het sculptuur als een positieve boodschap in deze turbulente tijd. Ze wil met name de jeugd duidelijk maken dat de toekomst niet somber hoeft te zijn.

Het idee om de opdracht aan de in New York wonende Jeff Koons te geven ontstond begin 2016. Ondanks dat zijn werk niet altijd goed is ontvangen door het Franse publiek, zijn vaak kitscherige werk werd ongepast bevonden voor een expositie in het historische paleis Versailles, viel de keuze al snel op de Amerikaan. Hij is zeer vereerd en hoewel zijn kunstwerken voor miljoenen worden verkocht heeft hij besloten van een commissie voor deze opdracht af te zien. De kosten voor het gigantische tulpenboeket bedragen 3,5 miljoen euro, dit wordt gefinancierd door donaties aan de stichtingen Fonds Pour Paris en The Paris Foundation.