Internationale onderscheiding WestFries Museum exposant Hans Withoos

Fotograaf Hans Withoos heeft in Los Angeles een International Color Award gewonnen in de categorie Food. Het gaat om de foto Squid, momenteel een van de ‘fotografische schilderijen’ van de tentoonstelling Withoos meets Withoos in het WestFries Museum. Voor de wedstrijd, waaraan zowel professionele- als amateurfotografen deelnemen, werden 5.500 foto’s uit 73 landen ingestuurd, aldus het museum.

Tot en met 21 mei is de expositie ‘Withoos meets Withoos’ te zien in het museum in Hoorn. In deze tentoonstelling ontmoet de fotograaf zijn betovergrootvader Matthias Withoos, een zeventiende eeuwse fijnschilder. In zijn fotografische schilderijen, het resultaat van zijn beeldbewerkingen, overbrugt hij de 350 jaar tussen de twee vak- en bloedverwanten. Withoos is een fotografisch schilder, hij bouwt zijn werken in lagen op en lijkt zo met nieuwe media te schilderen.

Tijdens onderzoek naar historische meesterwerken als inspiratiebron ontstond de belangstelling voor het werk van zijn voorvader. Hij herkende bepaalde eigenschappen en een gedeelde liefde voor Rome. Beide kunstenaars zouden oog hebben voor de vergankelijke werkelijkheid. Voor de tentoonstelling ‘Withoos meets Withoos’ heeft Hans de fotograaf de stillevens en stadsgezichten van Matthias bewerkt met eigentijdse beelden waardoor de werken tot leven komen.