Gerard de Lairesse, De verdrijving van Heliodorus uit de Tempel, 1674, privécollectie.

Nog tot en met 22 Januari is in het Rijksmuseum Twenthe in Enschede de tentoonstelling ‘Eindelijk! Gerard de Lairesse’ te zien. De Lairesse was een van de belangrijkste schilders uit de laat 17e eeuw, maar het heeft tot vorig jaar geduurd voordat er een eerste overzichtstentoonstelling van de Hollandse meester werd georganiseerd. Met de laatste dagen van de expositie in zicht organiseert het RKD in samenwerking met het museum op 16 en 17 januari een internationaal congres over de kunstenaar. Met het congres wil men een nieuwe impuls geven aan het onderzoek naar deze grootmeester uit de Gouden Eeuw. 

Gerard de Lairesse (1640-1711) was een smaakmaker eind 17e eeuw. Met zijn schilderijen, prenten, tekeningen en zelfs publicaties introduceerde hij het Franse classicisme in Nederland en dit werkte door in de Hollandse kunst tot ver in 18e eeuw. Daarna werd zijn werk afgedankt en lange tijd ondergewaardeerd, maar zijn naam is inmiddels in ere hersteld. “Gerard de Lairesse was de belangrijkste schilder van onze Gouden Eeuw, niet ná Rembrandt maar náást Rembrandt”, aldus Gregor J.M. Weber, Hoofd Beeldende Kunst van Rijksmuseum Amsterdam en samensteller van ‘De late Rembrandt’.

De eerste dag van het congres, op maandag 16 januari, vindt plaats in het Rijksmuseum Twenthe in Enschede. De dag zal in het teken staan van de receptie van het werk van De Lairesse en de rol die de musea hebben gespeeld in de waarderingsgeschiedenis van kunst uit de laat 17e eeuw. De tweede dag, op dinsdag 17 januari, vindt plaats in het RKD – Nederlands Instituut voor Kunstgeschiedenis in Den Haag. In drie sessies worden er nieuwe inzichten gepresenteerd over het netwerk van de kunstenaar, zijn atelierpraktijk en de iconografie en beeldtradities waar hij op aan sloot.

Het congres ‘Gerard de Lairesse: heden en toekomst’ is toegankelijk voor zowel professionals als liefhebbers. Er staan zowel nationale als internationale keynote speakers op de agenda. Meer informatie en de mogelijkheid om in te schrijven is hier te vinden.


Meer nieuws gerelateerd aan Rijksmuseum Twenthe.

DELEN