Identiteit Banksy per ongeluk onthuld?

Is Robert Del Naja van Massive Attack de kunstenaar Banksy? Foto: Foto: ddp images/CAMERA PRESS/Tristan

In een interview heeft de Britse kunstenaar, dj en acteur Goldie mogelijk de identiteit van de mysterieuze straatkunstenaar Banksy onthuld. In een discussie over Banksy zei Goldie: “Met alle respect naar Rob, ik vind dat hij een briljant artiest is.” Het gerucht gaat al langer dat Robert Del Naja, bekend van de band Massive Attack, de man achter Banksy is, Goldie lijkt dat hiermee te bevestigen. 

Zekerheid is er nog steeds niet. Hoewel Del Naja al langer in beeld is als Banksy kan dit niet bevestigd worden. Voordat hij Massive Attack oprichtte was hij een graffiti-kunstenaar.  Rob Del Naja heeft zelf altijd ontkend de veelbesproken kunstenaar te zijn, wel geeft hij toe met hem bevriend te zijn. Banksy schreef het voorwoord van een boek over Massive Attack en de kunst rond de band.

De Britse journalist Craig Williams kwam vorig jaar met de theorie dat Banksy geen individu zou zijn maar een kunstenaarscollectief onder leiding van Robert Del Naja. Een van zijn argumenten is dat er vaak kunstwerken van Banksy verschijnen op locaties waar Massive Attack optreedt.