Bangladesh, Myanmar, Family in rain, 2017 © Humberto Tan.

Vanaf vrijdag 1 december tot en met 11 februari 2018 is in Museum de Fundatie en het Academiehuis in Zwolle een serie van 40 foto’s gemaakt door Humberto Tan te bezichtigen. De tentoonstelling ‘Poor but Proud’ vertellen volgens de presentator het verhaal van onderdrukking, vervolging, lijden en veerkracht. De beelden zijn samen met museumdirecteur Ralph Keuning geselecteerd en een aantal gaat ook de dialoog aan met de collectie van het museum.

Humberto Tan is al meer dan vijftien jaar ambassadeur van het Rode Kruis en bezocht in die hoedanigheid afgelopen zomer naar vluchtelingenkampen in Bangladesh. Veel vluchtelingen uit Myanmar hebben in de kampen Kutupalong en Balukhali een goed heenkomen gezocht. Tan heeft daar met mensen gesproken en hun leven op camera vastgelegd.

Vorig jaar won Humberto Tan de fotografiewedstrijd van het RTL programma ‘Het Perfecte Plaatje’ en noemt zichzelf sindsdien naast presentator ook fotograaf. Geen bevlieging, Tan fotografeerde al decennia lang. In de tentoonstelling komt niet alleen zijn creatieve oog tot uiting, maar ook zijn sociale betrokkenheid. Hij weet het vertrouwen van de geportretteerden te winnen en zo enerzijds hun ellende en anderzijds hun vastberadenheid vast te leggen.

Meer nieuws gerelateerd aan Museum de Fundatie.