Hollandse Meesters schitteren in de Hermitage

Rembrandt, Jonge vrouw met oorbellen, 1656, collectie Hermitage Sint Petersburg

Binnen de muren van de Hermitage Amsterdam bevinden zich momenteel de ‘oogappels van de tsaren’, meesterwerken die zich al honderden jaren in Sint-Petersburg bevinden zijn weer even terug op Hollandse bodem. Museumdirecteur Cathelijne Broers spreekt over “het hele stratenboek van Amsterdam” en dat komt aardig in de buurt. Naast zes schilderijen van Rembrandt toont de expositie werken van Gerard Dou, Melchior De Hondecoeter, Willem Claesz. Heda, Ferdinand Bol, Govert Flinck, Bartholomeus van der Helst, Jan Steen, Frans Hals en Paulus Potter.

De Rembrandt cirkel in de Hermitage Amsterdam

“Het is de tentoonstelling die eigenlijk niet kon”, vertelt Broers. De Hermitage mocht jaren geleden de Hollandse meesters niet Nederland halen: die waren er al genoeg te zien en andere musea vreesden de concurrentie. Het culturele landschap is inmiddels sterk veranderd en samenwerking is veel belangrijker geworden. Niet alleen vindt deze expositie met schilderijen uit de Russische Hermitage eindelijk plaats, deze is aangevuld met bruiklenen van het Rijksmuseum, Amsterdam Museum en het Mauritshuis. Cathelijne Broers: “Ik ben trots op de collegiale eensgezindheid tussen de musea.”

‘Hollandse meesters uit de Hermitage’ is het resultaat van een jarenlang vriendschap tussen het Russische museum en het Nederlandse dependance. Ook de directeur van de Hermitage in Sint-Petersburg, Michail Piotrovsky, is verheugd de werken in Amsterdam te zien en hoopt een paar vragen beantwoord te krijgen. In Rusland hangen de werken in een paleis, hier aan de Amstel in kamers, waar ze eigenlijk voor bedoeld zijn. Hoe pakt dat uit? En hoe gaat het Nederlandse publiek reageren op Russische publiekslievelingen als De straf van de jager (ca. 1647) van Paulus Potter?

Paulus Potter, De straf van de jager, ca. 1647, collectie Hermitage Sint-Petersburg, nu te zien in de Hermitage Amsterdam.

De collectie Hollandse meesters van de Hermitage in Sint Petersburg telt 1500 werken, het is daarmee de belangrijkste verzameling Hollandse schilderkunst buiten Nederland. Absolute topstukken hebben de reis naar Amsterdam gemaakt, 63 werken waarvan 6 werken van Rembrandt. Het verhaal achter de schilderijen wordt in de audiotour verteld door schrijver Geert Mak en Jan Six. De tentoonstelling verhaalt niet alleen over de relatie tussen de Hollandse meesters en de Russische tsaren die zo enthousiast verzamelden maar ook over de relaties van deze kunstenaars onderling. Zo zien we niet alleen Rembrandt, maar ook zijn leraar Pieter Lastman en zijn leerlingen als Gerard Dou, Govert Flinck en Ferdinand Bol.

Werk van Rembrandts leerlingen Govert Flinck en Ferdinand Bol, uit de collectie van de Hermitage Sint Petersburg nu te zien in Amsterdam

De tentoonstelling ‘Hollandse meesters uit de Hermitage’ is tot 27 mei 2018 in de Hermitage Amsterdam te zien. Een unieke kans om meesterwerken als Flora (1634), of zoals Jan Six in de audiotour stelt: “De Mona Lisa van Rembrandt”, met eigen ogen te aanschouwen voordat zij weer hun plaats aan de muren de Russische Hermitage innemen.

Onderstaand nog een kleine impressie van wat de bezoeker kan verwachten.

Rembrandt van Rijn, (Saskia als Flora), 1634, collectie Hermitage Sint Petersburg.
Lucas van Leyden, De genezing van de blinde van Jericho (altaarstuk), 1531, collectie Hermitage Sint Petersburg
Gerard ter Borch, Glas Limonade (detail), 1660-70, collectie Hermitage Sint Petersburg
Frans Hals, portret van een man aan een schrijftafel, ca. 1650-53, collectie Hermitage Sint Petersburg
Melchior de Hondecoeter, Vogels in een park, ca. 1680-90, collectie Hermitage Sint Petersburg

Jacob van Ruisdael, Duinlandschap, 1646, collectie Hermitage Sint Petersburg

Meer nieuws gerelateerd aan Hermitage Amsterdam.