Historische online expositie van Van Goghs vijf zonnebloemen

Vincent van Gogh, Zonnebloemen, 1889, collectie Van Gogh Museum Amsterdam

Vincent van Gogh heeft in zijn leven vijf verschillende Zonnebloemen geschilderd, allen tussen 1888 en 1889 in het zuid Franse Arles. Inmiddels zijn zij verspreid over drie continenten. Vanaf vandaag zijn de meesterwerken voor het eerst in de geschiedenis weer samen in een livestream op Facebook: Sunflowers 360. Op maandag 14 augustus vindt er speciale presentatie plaats waarin de internationale museumdirecteuren en conservatoren het verhaal van hún Zonnebloemen vertellen.

De werken zijn nu al gezamenlijk te bekijken in een virtuele galerie, hier hangen de vijf versies ‘naast’ elkaar. Deze digitale tentoonstelling is voorzien van commentaar door Willem van Gogh, een achterkleinzoon van Vincents broer Theo van Gogh en adviseur van het bestuur van het Van Gogh Museum. “De Zonnebloemen van Van Gogh zijn net zoiets als de Mona Lisa en De Nachtwacht: kunstwerken die blijven intrigeren en ontroeren, misschien wel tot in de eeuwigheid.”

Directeur van het Van Gogh Museum in Amsterdam Axel Rüger: “Al generaties langen hebben Van Goghs Zonnebloemen mensen over de hele wereld geïnspireerd. Maar omdat deze vijf schilderijen verspreid zijn over verschillende werelddelen, zijn ze nooit samen te zie. Daar is nu verandering in gekomen. Wij zijn enorm trots op deze mijlpaal, die perfect aansluit op de missie van het Van Gogh Museum: het toegankelijk maken van het leven en werk van Vincent van Gogh.”

De verschillende versies van de Zonnebloemen komen maandag 14 augustus om de beurt aan bod, het schema is als volgt:
– National Gallery, London: 18.50 – 19.05
– Van Gogh Museum, Amsterdam: 19.10 – 19.25
– Neue Pinakothek, München: 19.30 – 19.45
– Philadelphia Museum of Art, Philadelphia: 19.50 – 20.05
– Seiji Togo Memorial Sompo Japan Nipponkoa Museum of Art, Tokio: 20.10 – 20.25

Meer nieuws gerelateerd aan Van Gogh Museum.