Het Stedelijk Museum met het historische deel (A.W. Weissman, 1895) en de nieuwbouw (BenthemCrouwel Architekten) / Foto: John Lewis Marshall, via Stedelijk.nl

Het Stedelijk Museum in Amsterdam heeft, na alle ophef de afgelopen maanden rond vertrokken directeur Beatrix Ruf, een nieuwe meer transparante weg ingeslagen. Interim-directeur Jan Willem Sieburgh heeft woensdagmiddag aan de gemeenteraad bekend gemaakt hoeveel er is uitgegeven aan de herinrichting van het museum, iets dat zijn voorgangster weigerde openbaar te maken. In totaal bedroeg het project 2,9 miljoen euro en dat zou zevenhonderdduizend euro meer zijn dan was begroot. Dat meldt De Volkskrant vandaag.

Van de 7 ton zou tweederde zijn besteed aan nieuwe stalen wanden om de kunstwerken aan op te hangen, een nieuw display-systeem ontworpen door architect Rem Koolhaas. Niet alleen de kosten liepen uit de hand, ook de tijdsplanning werd niet gehaald. De kelderzaal, ‘Stedelijk Base’ waarin voortaan de vaste collectie getoond zal worden, zou in mei alweer open hebben gemoeten maar is pas vanaf volgende week (16 december) weer te bezoeken. Overigens zal deze nieuwe indeling op termijn kosten besparen, omdat er voor tijdelijke exposities in de kelderzaal niet telkens extra wanden hoeven te worden gebouwd verwacht men vijf miljoen uit te sparen.

Verlies over 2017
Jan Willem Sieburg geeft aan dat er reeds een oplossing is gevonden voor de budgetoverschrijding, deze wordt aangevuld door sponsoren en bedrijven die bij de herinrichting betrokken waren. Ook een bijdrage van het Stedelijk Museum Fonds is naar deze verbetering van de presentatie gegaan. De interim-directeur verwacht over het jaar 2017 een verlies te boeken, maar wijdt deze niet aan de herinrichtingskosten. In het programma van 2018 zijn een aantal aanpassingen gemaakt en sinds het vertrek van Ruf merk Sieburgh dat sponsoren en donateurs wat terughoudender zijn. Er lopen momenteel nog onderzoeken naar het functioneren van zowel Ruf als het museum zelf.