Harry Tupan: ‘Kunst is beschaving’

Algemeen directeur Drents Museum Harry Tupan / Foto: Sake Elzinga
Sinds 1 juni staat Harry Tupan (1958) aan het roer van het Drents Museum. In zijn rol als adjunct-directeur was de tentoonstelling van het Terracotta Leger in 2008, goed voor 354 duizend bezoekers, een van zijn belangrijkste wapenfeiten. Het Dagblad van het Noorden praat uitgebreid met de nieuwe museumdirecteur over zijn het museum en zijn visie op kunst en cultuur.
Het Drents Museum focust zich op figuratieve kunst, of ‘verhalende kunst’ zoals Tupan het noemt. Tupan blikt vooruit naar de aankomende tentoonstelling ‘The American Dream‘, een expositie met Amerikaans-realistisch werk van onder meer Edward Hopper en Roy Lichtenstein. Zonder deze twee namen was de tentoonstelling vrijwel ondenkbaar, pas vorige week kwam er groen licht vanuit Sint-Petersburg dat het Drents Museum een olieverfschilderij van Lichtenstein in bruikleen krijgt.
Harry Tupan: “We hadden al een paar tekeningen van Lichtenstein maar we wilden per se een doek. En Hopper heeft iets van 2500 schilderijen gemaakt, maar denk maar niet dat je er zo gemakkelijk een kunt krijgen. Het is toch gelukt.” Vanaf half november is Morning Sun (1952) van Edward Hopper te zien in het Drents Museum. “Zo’n vrouw op bed, die uit het raam staart, naar het daglicht. Ze is denk ik net wakker geworden. waar denkt ze aan? Mist ze iemand? Heeft ze verdriet? Dat doet Hopper met je, je hebt nooit contact met zijn hoofdpersonen maar je kunt je indromen in zijn schilderijen”, aldus Tupan in het DvhN. 
Vernieuwingen
Het Drents Museum, waar Tupan al vanaf 1980 werkzaam is, wordt door de nieuwe museumdirecteur omschreven als een museum van de menselijkheid. “Een museum van de kansen. Een plek waar ik mezelf kon ontwikkelen. Waar ik dingen kon doen die ik nog nooit eerder had gedaan.” Het museum gaat binnenkort wel op de schop. “We gaan het museum opnieuw indelen en inrichten, waarbij we onze eigen collectie als uitgangspunt nemen. In de nieuwe opzet zal ook het verhaal over Drenthe en de Drentenaren als eerste bewoners van Nederland verteld worden. 
“Kunst moet iets met je doen. Het moet je niet alleen intellectueel raken, maar ook in je hart. Ik denk dat ik iemand van het hart ben. Ik wil delen.” De rol van kunst gaat voor Tupan blijft echter niet op het individuele niveau. “Kunst is beschaving. En dat is een van de belangrijkste waarden van onze samenleving. Als de beschaving zich niet meer kan ontplooien, vervalt de maatschappij tot anarchie.” 
Het complete interview met directeur Harry Tupan van het Drents Museum lezen kan hier op de website van het Dagblad van het Noorden.