Hardlopers gezocht voor performance art

Martin Creed, Work No. 850, 2008, Tate Britain, London

Museum Voorlinde in Wassenaar zoekt hardlopers om te figureren in een unieke tentoonstelling, de deelnemers zullen onderdeel uitmaken van een conceptueel kunstwerk van de Britse kunstenaar Martin Creed. Het museum benadrukt dat ze echte lopers uitzoeken en geen ‘huis-tuin-en-keuken joggers’, de sprinter moet over een flink uithoudingsvermogen beschikken. 

De renners zullen over een afstand van 60 meter op maximale snelheid door het museum rennen, dit doen zij langs de kunstwerken die in het museum opgesteld staan. De toeschouwer die naar een object staat te kijken wordt dan opeens geconfronteerd met een bak energie. Eerder heeft Creed deze performance Work No. 850 uitgevoerd in het Tate Britain in Londen en het was daar een groot succes. “Het is een heel andere benadering van kunst. De kunstenaar heeft ons de opdracht gegeven om atleten te zoeken die de performance volgens zijn regels kunnen opvoeren”, laat Museum Voorlinde weten.

In de tentoonstelling SAY CHEESE! van Martin Creed, waar Work No. 850 onderdeel van is, worden mensen dus zelf tot kunst verheven. Overigens is er meer te zien dan de hardlopers, er staan ook objecten van Creed opgesteld waaronder stapels stoelen en een rij cactussen. De tentoonstelling opent op 21 januari.