Guggenheim trekt kunst met levende dieren terug

Het Guggenheim Museum in New York heeft besloten drie kunstwerken met dieren niet op te nemen in de tentoonstelling Art and China after 1989: Theatre of the World na ‘bedreigingen met geweld’.

Tegen het tentoonstellen van de drie werken loopt ook een online petitie die oproept tot ‘wreedheidsvrije tentoonstellingen in het Guggenheim’, die dinsdag al door 627.000 mensen was ondertekend.

Het meest omstreden teruggetrokken werk is Dogs That Cannot Touch Each Other (2003) van Sun Yuan en Peng Yu, die in een zeven minuten durende video een performance tonen in een Chinees museum waarbij zij acht pitbullhonden tegenover elkaar op een lopende band lieten rennen zonder dat deze elkaar kunnen bereiken.