Groninger Museum koopt kast van H.N. Werkman aan

De kast van H.N. Werkman, 1943, collectie Groninger Museum.

Vanaf vrijdag 10 november is de nieuwste aanwinst van het Groninger Museum te zien, een kast van drukker en kunstenaar Hendrik Nicolaas Werkman (1882-1945). Het object is een van de belangrijkste werken van de kunstenaar en het museum beschouwt het dan ook als een zeer waardevolle verrijking van de collectie. De kast is rechtstreeks aangekocht van nazaten van de familie Henkels in wiens opdracht Werkman de kast in 1943 heeft gemaakt. Het is een van de grootste aankopen ooit voor het museum.

Museumdirecteur Andreas Blühm: “De kast was in 2015 al een belangrijk hoogtepunt in de tentoonstelling over H.N. Werkman in het Groninger Museum. Wij zijn enorm verheugd dat de kast nu permanent voor het publiek te zien kan zijn, mede dankzij de support van vele partijen die wij daar zeer voor danken, waaronder de Vereniging Rembrandt, de Bankgiro Loterij, Stichting Beringer Hazewinkel, Stichting J.B. Scholtenfonds en de Stichting H.S. Kammingafonds.”

De kast wordt bestempeld als een ‘monument van contrasten’, het is een traditioneel meubel met moderne bijbelse voorstellingen. Het werd gemaakt door een onkerkelijke kunstenaar voor een dominee, een uitdrukking van een vriendschap die zonder de oorlog niet zou hebben bestaan.

De Groningse Hendrik Nicolaas Werkman werkte als drukker en kunstenaar, sinds 1919 was hij lid van kunstenaarscollectief De Ploeg. Predikant Henkels had in 1940 een uitgeverscollectief opgericht, De Blauwe Schuit, waarvoor Werkman de vaste drukker en illustrator was. Tussen de beide heren ontstond een vriendschap en Henkels werd een verzamelaar van Werkmans kunst. Hij gaf de kunstenaar soms ook privé opdrachten, zoals in 1943 voor deze kast.

Steun van fondsen en partijen onmisbaar
De kast van H.N. Werkman is verworven met steun van de Vereniging Rembrandt, mede dankzij haar E.A. en C.M. Alkema-Hilbrands Fonds, de BankGiro Loterij, de Stichting Beringer Hazewinkel, de Stichting J.B. Scholtenfonds en de Stichting H.S. Kammingafonds, de Groninger Museum Salon, de Vereniging Vrienden van het Groninger Museum en Han Leutscher-Hazelhoff ter nagedachtenis aan Dick Leutscher.

Meer nieuws gerelateerd aan Groninger Museum.