GroenLinks stelt vragen over illegaal Franco museum

Tom de Groot in zijn Franco Museum / Foto: AT5.nl

De fractie van GroenLinks in Amsterdam ageert tegen een museum gewijd aan de Spaanse dictator Franco in de hoofdstaf. “Wij zijn uitgesproken tegenstander van de verheerlijking van fascisme in het algemeen en van een dictator zoals Franco in het bijzonder”, aldus fractievoorzitter Rutger Groot Wassink aan AT5. Zij zouden dan ook willen dat initiatiefnemer Tom de Groot stopt met de exploitatie.

Groot Wassink laat weten dat de gemeente uiteraard een collectie in de persoonlijke sfeer niet kan verbieden: “Maar nu blijkt dat hij bezoekers ontvangt in het museum. En ik wil dat het stopt.” Wekelijks zou De Groot zo’n twintig gasten over de vloer krijgen. “Wij ontvangen zorgwekkende berichten van Spanjaarden die zich gekwetst voelen door het bestaan van dit museum. Ook vinden wij dit een grove belediging voor de Amsterdammers en hun nabestaanden die hebben gevochten tegen het verderfelijke regime van Franco in de jaren ’30.”

Onder het regime van Franco van 1936 tot 1975 zouden tussen de 200.000 en 400.000 duizend politieke tegenstanders in concentratiekampen zijn omgekomen. AT5 was eerder dit jaar op bezoek bij Tom de Groot in Amsterdam, wiens grootvader in de Spaanse burgeroorlog aan de kant van Franco vocht. De Groot begrijpt de kritiek op Franco maar beschouwt dit ook als “linkse propaganda”. Deze uitzending terugkijken kan hier, het fragment start rond 5″40.

Inmiddels heeft GroenLinks raadsvragen gesteld en hoopt het college ervan te overtuigen dat het in hun ogen illegale museum sluit.

Op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste museumnieuws? Like onze pagina.