Govert Flinck schilderde Rembrandt’s Saskia

Een portret in het Fries Museum van Saskia Uylenburgh, de vrouw van kunstenaar Rembrandt van Rijn, is geschilderd door zijn leerling Govert Flinck. Experts hebben dit na onderzoek geconcludeerd, het schilderij is vergelijken met andere werken van Flinck in het Rembrandthuis in Amsterdam. Sinds 1968 was al duidelijk dat het werk niet van de meester Rembrandt zelf was en waren er vermoedens dat het om Govert Flinck ging, dit is nu bevestigd.

Saskia Uylenburgh en Govert Flinck komen beiden uit Friesland en kennen elkaar dan ook nog uit Leeuwarden. Zij is de dochter van de burgemeester, hij in opleiding tot schilder bij Lambert Jacobsz.. In 1634 vertrekken ze naar Amsterdam, Saskia als vrouw van Rembrandt en Govert als zijn meesterleerling.

2019 Rembrandtjaar
Het schilderij van Flinck is vanaf 13 februari weer te bewonderen in ‘Ferhaal fan Fryslân’ in het Fries Museum en later dit jaar in ‘Rembrandt en Saskia: Trouwen in de Gouden Eeuw’. Deze tentoonstelling is vanaf 24 november 2018 in het Fries Museum te zien en vormt het startschot van het themajaar Rembrandt en de Gouden Eeuw in 2019. Als meest beroemde Friese bruidspaar ooit vormen Rembrandt en Saskia de rode draad in deze tentoonstelling. Alle aspecten van de trits ‘Verliefd, Verloofd en Voorgoed Verbonden’ binnen zeventiende-eeuwse adellijke en patricische kringen komen aan bod via kostbare voorwerpen, schilderijen, prenten en tekeningen.